A legfontosabb tudnivalók az ébredési hőmérséklet méréséről

1114
HOZZÁSZÓLÁS:

Az ébredési hőmérséklet mérése azon a megfigyelésen alapul, hogy a hőmérsékleti görbe alapján meghatározható a tüszőrepedés időszaka.magas-laz-hoemelkedes-11

A tüszőrepedést megelőző kb. 14 napon az alaphómérséklet alacsony, általában 37 °C alatti; a tüszőrepedést követően, a progeszteron termelésének hatására az alaphómérséklet 37 °C-ra vagy annál magasabbra, akár 37,5 °C-ra emelkedik.

A tüszőrepedés az utolsó alacsony hőmérsékletű napon, tehát a hőmérséklet görbéjének közvetlenül az emelkedés előtti napján szokott bekövetkezni.

A petesejt 48 órán át életképes. Biztonsági tényezőként hozzá kell adni a várható tüszőrepedés előtt, majd ezt követő 2 nap után még 3-3 napot. Mindent egybevetve csupán a menstruáció előtti 10 nap tekinthető biztonságosnak. (Nem szabad elfelejteni, hogy a menstruáció első napja egyben a ciklus első napját is jelenti. Ezt figyelembe kell venni minden számításnál.)

Hogyan kell megmérni az ébredési hőmérsékletet?

Az alaphőmérsékletet mindig reggel, ébredéskor, lehetőleg azonos időpontban, azonos helyen (pl. szájban, végbélben) és ugyanazzal a hőmérővel 3-5 percen keresztül még az ágyban fekve kell mérni, majd feljegyezni. (A hónaljban mért hőmérséklet nem megbízható.)

A mérés legalább 6 órai, nyugodt alvás után történjék. Az ettől eltérő körülményeket az észlelőlapon jelezni kell. A hőmérőt este kell lerázni, és nem reggel a használat előtt! A ciklus első napján (amely egybeesik a menses első napjával) kell elkezdeni a mérést.

Milyen hátrányai vannak a módszernek?

Számos házaspár alkalmazza kockázat nélkül kizárólag ezt a módszert.

Ez egy szigorú önfegyelmet igénylő módszer, mely a ciklus 28 napjából a menstruáción kívül csupán 10 napot engedélyez a szeretkezés számára. Különösen hosszú a megtartóztatás ideje a hosszú ciklusú, valamint a szabálytalan tüszőrepedéssel rendelkező nők esetén (akiknél az alaphómérséklet nem változik a ciklus során) vagy azoknál, akiknél túl kevés progeszteron termelődik (az alaphómérséklet platója megrövidül).

Kissé kényelmetlen kötelezettség a testhőmérséklet pontos napi mérése és feljegyzése, melyről nem szabad elfeledkezni.

Ha minden szabályt szigorúan betartanak, hatékonysága elérheti a 90%-ot. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy számos enyhe betegség, például egy megfázás is okozhat alkalomszerű hóemelkedést, mely ez esetben félrevezető lehet.

Egyébként sok nőnek ingadozik az alaphómérséklete megmagyarázhatatlan okból is.

Milyen előnyei vannak?

Teljesen nyilvánvalóak: azonnal megszüntethető, nem kerül pénzbe és teljesen ártalmatlan. De ami a legfontosabb, hogy az a nő, aki ezt a módszert alkalmazza, megismeri a saját testét és annak működését.

Kik alkalmazhatják?

Azok a nők, akiknek 26-30 napos, szabályos ciklusuk van, nem dolgoznak éjszakai műszakban, nem kényszerülnek éjjel fölkelni (például csecsemőhöz), valamint azok a házaspárok, akik készek vállalni a gyermeket, ha a védekezés ellenére úgy hozza a sors.

1114
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]