Amit tudni érdemes a hüvelyi pesszárium történetéről és működéséról

1163
HOZZÁSZÓLÁS:

A hüvelyi pesszárium története szórakoztató és tanulságos. A módszert 1882-ben Németországban Dr. Mensiga találta fel, majd gyorsan népszerűvé vált Hollandiában és Angliában is.pesszarium

Az Egyesült Államokban hosszú küzdelem után, csak 1920-ban nyert polgárjogot, amikor ott is gyártani kezdték, mert a Comstock-törvények megtiltották a fogamzásgátlók importját. Franciaországban csak jóval később, az 1960-as évek körül, a családtervezési mozgalomnak köszönhetően terjedt el. Addigra az Egyesült Államokban már hatalmas sikert könyvelhetett el.

Később, a tabletták megjelenésével a lelkesedés csökkenni kezdett. Az addig ideális, veszélytelen és hatásos módszernek számító pesszárium kiment a divatból és feledésbe merült. Csak azok használták továbbra is, akik megszokták és megkedvelték.

Masters és Johnson a pesszárium hatékonyságával kapcsolatos közleményei is hozzájárultak ahhoz, hogy a módszerbe vetett bizalom megrendüljön.

1978-1980-tól, amikor a sajtó széles körben ismertette a tabletták okozta szövődményeket, a pesszárium iránti érdeklődés ismét fellendült.

Rövidesen újabb konkurensei jelentkeztek: a spermicidek (az ondósejtet pusztító krémek, zselék és szivacsok), melyeknek a hatásossága vetekedett a pesszáriuméval, alkalmazásuk pedig egyszerűbbnek bizonyult.

Mindent egybevetve felmerül a kérdés, hogy a pesszárium elavult eszköz-e, vagy pedig ellenkezőleg, a szexuális úton terjedő újabb betegségek miatt biztató a jövője.

Hogyan néz ki a pesszárium?

A hüvelyi pesszárium finom gumiból készült rugalmas kupola, melynek körkörös széle kissé merevebb, de azért könnyen hajlítható, bevonattal ellátott fémrugóból vagy műanyagból készült. Ez a perem biztosítja, hogy használat után visszanyerje eredeti formáját.

Egy teljes sorozat 18 méretből áll, melyet milliméterben adnak meg. Ez az átmérőt jelenti 55-95-ig, ami 2,5 vagy 5 milliméterenként változik. A még nem szült nőknek általában az 55-65-ös, akik már szültek, azoknak pedig a 70-85-ös méret a megfelelő.

Sorompót képez a méhnyak és a sperma között, így a spermiumok nem tudnak bejutni a méh üregébe.

Hol helyezkedik el?

A hüvelyben helyezkedik el a méhnyak hüvelyi részén (önvizsgálatkor golyó alakúnak tapintható). Teljesen befedi a méhnyakat úgy, hogy hátul a hüvelyboltozat, elöl pedig a közvetlenül a szeméremcsont mögötti gödröcskében feszül ki.

1163
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]