Fogamzásgátlás sajátos körülmények között

990
HOZZÁSZÓLÁS:

A „másnapi” fogamzásgátlás sikere az érintett fél gyorsaságától függ. Lehetőleg még aznap vagy legkésőbb másnap az illető keressen fel egy nőgyógyászt vagy egy ügyeletes kórházi nőgyógyászati osztályt, még akkor is, ha vasárnap van. Esetleg telefonon is érdemes kikérni nőgyógyász tanácsát!

Egy szexuális kapcsolat váratlanul is létrejöhet, talán éppen a termékeny időszakban, és hatékony védekezés hiányában nagy a fogamzás lehetősége – De azért ilyen esetben is lehet valamit tenni!

Egy tanulmányában dr. Serfaty arról számolt be, hogy a Saint-Louis kórházban terhességmegszakításra jelentkezett 300 nő 80%-a nem tudta, hogy léteznek olyan módszerek, melyeket idejében alkalmazva a művi terhességmegszakítás elkerülhető. Szerinte a terhességmegszakítások 20%-a elkerülhető lett volna, ha az orvost idejében értesítik.

Többféle gyógykezelés alkalmazható:

A progesztatívumok:

Ezek alkalmatlanná teszik a méhnyálkahártyát a pete befogadására, azzal a feltétellel, hogy a védekezés nélküli közösülést követő 12 órán belül a gyógyszert beszedik. Magyarországon több mint 10 éve forgalmazzák az „esemény utáni” tablettát, a Postinort.

Ez 0,75 milligramm norgestrelumot tartalmaz, tehát hasonlít a külföldi gyártmányú Microvalhoz, dc a Postinor „minitablctta”, hatóanyag-tartalma nagyobb. Ezért a Postinorból egyszeri aktus után mindjárt csak 1 tablettát kell bevenni, többszöri közösülés után az első tabletta bevételét követően 8 óra elteltével újabb 1 tablettát. Egy hónapban összesen 4 tablettát szabad bevenni!!!

Az ösztro-progesztatívumok:

Meggátolják, hogy a pete a méh nyálkahártyájába beágyazódjék, abban az esetben, ha a tabletta beszedése 72 órán (de inkább 48 órán) belül megtörténik.

Tehát az első 2 tablettát a közösülés után minél hamarabb kell bevenni, de legalább 48 órán belül. A második 2 tablettát pedig az első tabletták bevétele után 12 órával. Ez a javasolt 2×2 tabletta a normál dózisú kombinált készítményekre vonatkozik (mint amilyen Magyarországon az Anteovin, az Ovidon és a Rigevidon).

Nagy dózisú ösztrogének:

Naponta 5 milligramm etinilösztradiolt rendelnek 5 napon át. A kezelés hatékonysága több mint 90%-os. Mellékhatásként hányingert, hányást, fájdalmas mellfeszülést és vérzést okozhat. Az eseményt követő 72 órán belül alkalmazni kell.

IUD (méhen belüli eszköz)

Ez is a pete beágyazódását gátolja.

Előnye, hogy a közösülés vagy közösülések után 6 nappal is még feltehető. A hatásossága csaknem 100%-os.

Legyünk tisztában azzal, hogy minden hormonális kezelésnek vannak ellenjavallatai, ezért csak orvosi előírásra alkalmazhatóak!

990
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]