Hogyan történik a petevezeték elkötése?

1210
HOZZÁSZÓLÁS:

A petevezeték elkötésénél az orvos technikailag többféle megoldás közül választhat. A beavatkozás lényege: a petevezetéken egy hurkot hajlítanak, amelyet lekötnek vagy kimetszenek.petefeszek-peteeres-menstruacios-ciklus-gorcsok-04

HASFALON KERESZTÜL : LAPAROTÓMIÁVAL VAGY MINILAPAROTÓMIÁVAL

A metszés történhet a has alsó vagy középső vonalában vagy a szimfizis felett harántirányban. (Az utóbbinak nagy előnye, hogy a műtét után a fanszőrzet benövi a metszésvonalat és láthatatlanná teszi.)

A hasi behatolást akkor választják, amikor a petevezeték sterilizálására valamilyen más műtét (petefészekciszta, császármetszés stb.) alkalmával kerül sor. Többnyire altatásban végzik, utána általában egy hét kórházi ápolás szükséges, a lábadozás ideje a beavatkozás súlyosságától függ.

HÜVELYEN KERESZTÜL: KOLPOTÓMiÁVAL

A behatolás a hasűrbe a méh mögött, a hátsó hüvelyboltozat megnyitásával történik: ezen keresztül érik el a petevezetéket, lekötik, esetleg egy részét el is távolítják. Ez a módszer nagy figyelmet és körültekintést igényel.

Bár megvan az az előnye, hogy nem marad utána műtéti heg, a fertőzésekkel szemben viszont rendkívül érzékeny. Ezután legalább 4—6 hétig tartózkodni kell a nemi élettől, hogy tökéletesen begyógyuljon a seb.

LAPAROSZKÓPPAL

A laparoszkóp vékony fémcső, mely megfelelő világító és optikai berendezéssel, valamint manipulátorral van ellátva. A hasűrbe történő bevezetése általános narkózisban, a köldökön vagy egy parányi metszésen keresztül történik.

Segítségével a kismedencei szervek (de más hasűri szervek is) aprólékos részletességgel láthatók. A manipulátor segítségével a petevezetékekre igen szorosan záródó fém vagy műanyag csatot vagy gyűrűt szorítanak, így szüntetve meg az átjárhatóságát.

Laparoszkópon keresztül elektrokoaguláció is végezhető: a bevezetett elektromos árammal elégetik a petevezeték egy részét, és ez az égési seb zárja el az átjárhatóságát. A beavatkozásnak külső, látható nyoma nem marad, és csak 1-2 nap kórházi tartózkodást igényel.

HiSZTEROSZKÓPPAL

Ez a műszer lényegében hasonló a laparoszkóphoz. A hüvelyen és a méhnyakon keresztül vezetve a méh belsejének megtekintésére szolgál. A méh két sarkában jól lehet látni a petevezetékek méhüregi szájadékát. Ezeket a szájadékokat megfelelő ragasztóval, szilasztik vagy polietilén mikrotampon segítségével be lehet tömni.

Ez a módszer még nem terjedt el általánosan. Nagy előnye, hogy nincs szükség narkózisra, helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, nem hagy műtéti heget és nem megterhelő. Végül pedig, aki meggondolja magát és mégis gyermeket szeretne, az elzáró tampon eltávolítható.

1210
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]