Terhességmegszakítás vagy kihordás? – A döntés a mi kezünkben van!

1003
HOZZÁSZÓLÁS:

Mire elmúlik a hitetlenkedéssel vegyes meghatódottság és a terhesség bizonyossá válik, fájdalmas dilemma elé kerül a kamaszlány.

A termékenység ténye fölötti örömét a kétségbeesés követi, amikor el kell döntenie a benne növekvő kis lény sorsát. Bármit is válasszon, a döntés iszonyú nehéz, mert ebben az esetben nincs ideális megoldás.

Az alábbi tanácsokkal segíteni szeretnék abban, hogy a körülményekhez képest a legmegfelelőbb megoldást választhassa:

  • Amilyen gyorsan csak lehet, biztos diagnózisra van szüksége – A laboratóriumi terhességi vizsgálatok ezt könnyen kimutatják. Minél előbb beigazolódik a terhesség, annál több ideje marad átgondolni a dolgot. Minél fiatalabb a terhesség, annál kíméletesebb a megszakítás. A kihordásról is szabadon kell döntenie, még mielőtt túllépné a törvényes megszakítás lehetséges határát, amely a terhesség 10. hete.
  • Ne tartsa titokban! Közölje egy vagy két olyan, lehetőleg felnőtt személlyel, akikben megbízhat (orvos, szülők, barátok stb.) és akikre számíthat.

A választásnál vegye figyelembe az életkorát, az anyaság utáni vágyát, anyagi körülményeit, környezete hozzáállását és főleg a leendő apa véleményét. De a döntés felelőssége egyedül az öné, abba senkinek sincs beleszólása.

Ha a terhességmegszakítás mellett dönt:

Nem lehet alábecsülni azt a megrázkódtatást, amit egy ilyen döntés kiválthat!

Még a legfelelőtlenebb serdülő sem marad közömbös, szomorúságot, bűntudatot érezhet, akkor is, ha nem vallja be. Tehát ha felmerül a terhesség gyanúja, haladéktalanul keresse fel az orvost, hogy idejében megbizonyosodjék róla.

Amennyiben a menstruációja 13 napot késik, az 4 hetes terhességet jelent. Orvosi vizsgálat dönti majd el, hogy milyen módszert kell önnél alkalmazni. Az orvos javasolhatja RU-486-os  tabletta szedését, esetleg méhgörcsöket kiváltó prosztaglandinnal együtt. (Ezt a tablettát, mely a progeszteron, tehát a terhességet védő hormon ellen hat, helytelenül „másnapi tablettának” nevezik.)

Kiegészítőként a prosztaglandin injekciót vagy tablettát alkalmazzák, de szokás az RU-486-ost önmagában is alkalmazni. Ez egy alternatív eljárás a klasszikus megszakítási módok, mint pl. a kiszívás vagy méhkaparás mellett.

Ha a terhesség kihordása mellett dönt:

Ha ez az előre nem tervezett terhesség mély vágyat ébreszt önben az anyaság iránt és elég érettnek érzi magát ahhoz, hogy leküzdje az ezzel járó problémákat, ha környezete megértő és az anyagi források is biztosítottak, és végül, ha úgy érzi, hogy nagyon szeretne egy kisbabát, akkor: Vegye kézbe a dolgokat!

  • Konzultáljon idejében egy orvossal vagy egy szülésznővel, adja meg nekik pontosan az utolsó menstruáció időpontját. Ha ezt elfelejtette volna, ultrahangvizsgálattal a terhesség ideje megállapítható.
  • Végeztessen el minden vizsgálatot, amit az orvos előír a terhesség különböző időszakaiban. Ne feledkezzék el feliratkozni a szülésre előkészítő tanfolyamra sem.
  • Hogy elkerüljön egy esetleges komplikációt, havonta egy alkalommal jelenjen meg orvosi ellenőrzésen (terhesgondozás)!
  • Tájékoztassa a környezetét, és ne éljen elszigetelten! Ebben az időszakban szüksége van a közvetlen környezetében élők szeretetére, tanácsaira.
  • Éljen egészségesen, tartsa be a szabályokat, de ne essen túlzásokba! Legyen gondja a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ameny-nyiben dobányos, hagyja abba, mert a cigaretta a magzat számára ugyanolyan ártalmas, mint az alkohol.
  • Folytassa iskolai tanulmányait, amennyiben lehetséges, ne mulasszon! Ne feledje: A terhesség nem betegség!
1003
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]